spot_img

ذات صلة

جمع

Jak se vypořádat s otoky v obličeji? 

Ranní otoky v obličeji mohou mít různé příčiny. Kosmetologové...

Nebolí a potkají množství žen. Co jsou cysty a jak vznikají

Otázky, co jsou cysty, proč a jak vznikají, se...

Endometrióza je problémem zejména mladých žen

Endometrióza je onemocnění, které postihuje jen ženy. Nejčastěji jím...

Jak vypěstovat klíčky: Rady, informace a postupy krok za krokem

Léčivé účinky klíčků znali už staří Číňané před pěti...

Jak vypěstovat klíčky: Rady, informace a postupy krok za krokem

Léčivé účinky klíčků znali už staří Číňané před pěti tisíci lety. Využívali je k léčení kožních a trávicích potíží či při onemocněních a bolestech svalů.

Pro asijskou kuchyni jsou klíčky důležité dodnes a známé jsou také příběhy námořníků, pro které byly klíčky často jedinou čerstvou obživou, která se dala jednoduše pěstovat a skladovat.

Na poli gastronomie přitom v současnosti zažívají velký „boom“. Používají se v salátech, polévkách, v kynutém těstě či jako dekorace i esence chuti na chlebu s pomazánkou.

Co jsou klíčky?
Když klíčky, tedy naklíčená semena, „vykouknou“ zpod země jako malé zárodky rostliny, těšíme se z nich, ale jen málokdy nad nimi uvažujeme jako nad surovinou, kterou můžeme okamžitě konzumovat. Raději si počkáme, až se vyvine do něčeho většího.

Klíčky jsou však samy o sobě zásobárnou vitamínů, minerálů a cenných enzymů. Když jim poskytneme vzduch, vodu a optimální teplotu, začnou se dít přírodní „zázraky“. V momentě klíčení se v semínkách hromadí obrovské množství energie, které se kumuluje v klíčcích.

V rostlině dochází k přírodním chemickým procesům, které dělají z klíčků malé továrny na výrobu energie a mění se na cennou potravinu.

Jediná polévková lžíce klíčků pokryje celodenní spotřebu vitamínu C a několik lžic denně se postará o to, abychom z těla vyplavili škodlivé látky a dodali mu energii potřebnou k obnově buněk.

Jak pěstovat klíčky ve skle?
S nakličováním vám poradí ve specializovaných prodejnách, poskytnou vám i nakličovací misky, ale nic z toho není nutnost a nakličování jednoduše zvládnete i doma a stačí vám zavařovací láhev s otvory ve víčku a hrst semínek.

Do zavařeninové nebo nakličovací sklenice lze vložit semínka běžných luštěnin (mungo, adzuki, cizrnu, fazole, čočka, hrášek…), obilovin (pohanka, quinoa, pšenice, ječmen, špalda…) a zelených klíčků (ředkvička, jetel, bro červená řepa, cibulka…).
Začněte tím, že klíčky v nádobě na 12 až 24 hodin namočíte ve vlažné vodě z vodovodu. Potom je propláchněte a postarejte se o to, aby všechna voda okapala.
Klíčky musí zůstat vlhké, ale nesmí stát ve vodě. Proto je třeba vždy dbát na to, aby ze sklenice (nebo jakékoli misky, kterou používáte) vždy okapala všechna přebytečná voda.
Klíčící semínka je třeba dvakrát až třikrát denně propláchnout vodou, aby se osvěžila a bakterie neměly šanci rozmnožovat se.
Po třech až pěti dnech můžete sklízet úrodu. Založíte-li s denním posunem několik dávek po sobě, každý den budete mít pravidelný přísun klíčků.
Skladovat je můžete v chladničce nejvýše sedm dní. Při uložení v chladničce je proces denního promývání velmi důležitý.

Jak nakupovat klíčky?
Pokud jste v nakličování jen začátečníci, začít byste měli s ověřenými kvalitními semínky. Jinak se klíčení nemusí podařit. Kupujte syrová semínka, ne vařená, ta nevyklíčí.

Optimální je hledat semínka, která nebyla vystavena teplu a tepelné úpravě. Měly by být čerstvé. Abyste zabezpečili jejich kvalitu, nenakupujte ve velkých množstvích. Chcete-li mít spoustu klíčků, kupujte si semínka v menších množstvích (1 – 2 polévkové lžíce) a častěji. Na kvalitě semínkům přidává i vlastnosti jako organičnost.

Taková semínka neobsahují pesticidy či jiné nežádoucí chemické látky. V principu můžete vejít do obchodu s potravinami a koupit si tam sušenou čočku, je pravděpodobné, že vám vyklíčí. Ale mnoho semínek různých rostlin, které jsou dovezeny z větší dálky, jsou uměle ozářeny, aby se zabránilo jejich předčasnému klíčení.

V některých případech se tedy můžete snažit jak chcete a semínka vám stejně nevyklíčí. Nejvhodnější jsou proto semínka speciálně určená pro nakličování.

Na Slovensku najdete speciální internetové obchody, které se zaměřují na prodej semínek a pomůcek k nakličování. V nich vám poradí, jaké klíčky a postupy jsou pro vás nejvhodnější a v začátečnické fázi pomohou nastartovat naklíčovací praxi.

Aby bylo klíčení bezpečné
Někteří mají obavy z klíčení, ty vyplývají z různých negativních zkušeností lidí, kteří si zakoupili klíčky v obchodních řetězcích. Existují případy, kdy se v klíčcích našly stopy bakterií jako salmonella či e coli.

Prostředí, ve kterém se klíčky vyvíjejí a uskladňují je vlhké a teplé. Je proto ideální i pro množení bakterií. V komerčním prodeji je téměř nemožné udržet prostředí klíčků prosté jakýchkoli patogenů.

Pokud si je již kupujete v obchodech, kupujte v ověřených prodejnách, ideálně specializovaných nebo čerstvé klíčky. Druhou možností je právě domácí pěstování klíčků.

Tak zabezpečíte jejich zdravotní nezávadnost například i jejich pravidelným promýváním. I tehdy, když je již naklíčené odložíte do chladničky. Máte kontrolu nad původem semínek, nad růstem klíčků i nad tím, jak jsou uskladněny, kdo se jich dotýkal, s čím přišli do kontaktu a jak dlouho už jsou na světě.

Jak klíčky prospívají tělu?
Nakličováním umí lidské tělo přijmout mnohonásobně více enzymů než při konzumaci dospělé zeleniny,
klíčky také obsahují mnohem větší množství bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů než dospělá plodina,
klíčky ze salátových rostlin jako rukola, řeřicha, hořčice nebo jetel obsahují celou řadu vitamínů A, B, C, E a K, minerály, vápník, železo, magnesium, fosfor, zinek a množství bílkovin,
obilovinové klíčky obsahují vlákninu, která je prospěšná při léčbě srdečně-cévních onemocnění a cukrovce,
jsou snáze stravitelné v trávicím traktu,
obilovinové klíčky štěpí lepek, čímž se zlepšuje jejich stravitelnost,
klíčky pomáhají při hubnutí, odbourávají tuky, posilují imunitní systém, zrychlují metabolismus,
při nakličování se vyhnete pesticidům, umělým hnojivům a dalším chemikáliím, které se používají v zemědělství – dostanete tak do svého těla maximum zdraví prospěšných látek a nepřijímáte nic z těch nezdravých,
klíčení je lokální a ekologické, zároveň i rychlé, nenáročné a praktické, nezatěžuje životní prostředí a je dostupné pro každého a kdykoli,
klíčky v jídle jsou přitažlivé iz estetického hlediska, na talíři vypadají efektně, vyznačují se různorodou barevností, například klíčky červenou řepu jsou barevně velmi efektní, ale zároveň chutné.
Klíčky jako doplněk stravy
I když klíčky nevypadají na pohled vždy lákavě, nenechte se oklamat a nepodléhejte předsudkům. Jsou stejně chutné jako ostatní zelenina. Zatímco některé mají intenzivní sladkou chuť, jiné jsou jemně pikantní, oříškové nebo chutnají dokonce úplně stejně jako rostlina, ze které pocházejí.

Třeba hráškové klíčky chutnají jako ten nejsladší a nejčerstvější hrášek. V kuchyni je dokážete snadno spotřebovat při přípravě běžných pokrmů.

Lze je přidávat do salátů, do sendvičů, polévek, smoothie nápojů nebo je přidávat do těsta při pečení chleba. Klíčky však nejsou náhradou běžného jídla, slouží ke zpestření stravy.

spot_imgspot_img