spot_img

ذات صلة

جمع

Jak se vypořádat s otoky v obličeji? 

Ranní otoky v obličeji mohou mít různé příčiny. Kosmetologové...

Nebolí a potkají množství žen. Co jsou cysty a jak vznikají

Otázky, co jsou cysty, proč a jak vznikají, se...

Endometrióza je problémem zejména mladých žen

Endometrióza je onemocnění, které postihuje jen ženy. Nejčastěji jím...

Jak vypěstovat klíčky: Rady, informace a postupy krok za krokem

Léčivé účinky klíčků znali už staří Číňané před pěti...

Bolest zubu nebo trhání osmičky

Všechny články, které informují o mimořádných opatřeních a základních zdravotnických informacích o novém koronaviru, budou na SME.sk odemknuté a přístupné pro každého. Považujeme to totiž za veřejný zájem. Chcete-li podpořit novináře a seriózní i ověřenou žurnalistiku, můžete tak učinit koupí předplatného →

Ambulance lékařů a zubařů fungují iv době epidemie koronaviru, avšak několik v omezeném režimu. Mají buď zkrácené ordinační hodiny, nebo ošetřují pouze akutní případy.

Právě zuby mohou lidi potrápit nečekaně i tehdy, když se chtějí zdržovat doma. Mnozí si možná kladou otázku, zda se ke svému zubaři nebo zubařce vybrat, a co dělat v případě, kdy měli déle naplánovaný zákrok.

Jelikož zubní lékaři a lékařky léčí oblast ústní dutiny, jsou o to více ohroženi novým koronavirem. Mnozí z nich přitom podle Slovenské komory zubních lékařů nemají k dispozici respirátory či dezinfekci.

Organizace sdružující slovenské zubní lékaře pro ně vydala i doporučení, jak postupovat, pokud chtějí zabránit šíření infekce Covid-19.

Je mezi nimi i doporučení, aby až do odvolání neprováděly plánované výkony včetně preventivních prohlídek nebo dentální hygieny. Především by neměli ošetřovat lidi, kteří mají pozitivní cestovatelskou anamnézu, byli v kontaktu s osobou nakaženou koronavirem či mají příznaky Covid-19.

Jelikož se nejedná o závazné nařízení, v zubních ambulancích napříč zemí to může vypadat různě.

Odpovědnost za to, aby chránili sebe i lékaře, tak přebírají i pacienti. Shrnuli jsme několik otázek a odpovědí o tom, kdy jít k zubaři a jak se zachovat při neočekávaných komplikacích se zuby.

Je v současné situaci vhodné jít k preventivní prohlídce?
Slovenská komora zubních lékařů doporučuje zubařům neprovádět preventivní prohlídky do odvolání. V aktuální situaci je proto vhodné preventivní prohlídku odložit.

Jsem déle objednaná/-ý na termín zákroku (např. vrtání kazu), ale nejde o akutní případ. Mám zákrok zrušit?

Zubaři by podle doporučení neměli do odvolání dělat ani plánované výkony či hygienu ústní dutiny. Pokud však máte déle stanovený termín, ideální je nejprve svému zubaři zavolat a domluvit se přímo s ním, abyste zjistili, v jakém režimu funguje.

„V momentální situaci doporučujeme odložit výkony, na které je pacient objednán, a nevyžadují okamžité řešení,“ říká pro SME zubní lékař Matúš Adamička ze zubní kliniky Dr. Martin.

„Výjimku samozřejmě tvoří ošetření akutních stavů, bolestí a otoků,“ dodává.

Co dělat v případě zlomeného zubu nebo vypadlé plomby?
Jedná se o nepříjemnou a nepředvídatelnou situaci, kterou je třeba řešit individuálně. Do ambulance zubaře je při aktuálních opatřeních vhodné chodit jen v nezbytných případech.

Pokud je důsledkem vypadlé zubní výplně či zlomeného zubu bolest nebo jiný vážnější stav, který má tendenci se zhoršovat, je třeba svého zubaře kontaktovat předem telefonicky. Ten určí další postup a vyhodnotí, zda a kdy by měl pacient přijít na osobní vyšetření.

Co dělat v případě akutní bolesti zubu? Třeba jít na zubní pohotovost nebo ke svému zubaři?
„Akutní situace jako bolest a otok vyžadují ošetření zubním lékařem iv této obtížné situaci. Není však možné, aby všechny bolestivé pacienty ošetřovaly na lékařské službě první pomoci. Proto doporučujeme s bolestí telefonicky kontaktovat ošetřujícího zubního lékaře, který pacientovi navrhne způsob ošetření, radí Adamička.

Pokud pacient lékař neordinuje, může se obrátit i na zubní pohotovost, ale stále platí, že je ideální nejprve zavolat. Například Zubní pohotovost Trnava své pacienty na facebookové stránce upozorňuje, že pokud mají jakékoli příznaky nakažení koronavirem, případně mají cestovatelskou anamnézu, mají to telefonicky předem oznámit a nevcházet do prostoru čekárny.

Bratislavská zubní pohotovost Tři věže zase klienty žádá, aby do prostor vstupovaly maximálně po dvou as rouškou. Je proto vhodné si telefonicky ověřit, v jakém režimu daná služba první pomoci funguje.

Mám déle naplánované trhání osmičky, případně jiný větší chirurgický zákrok – počká to?
V případě, že prořezávání zubů moudrosti provází bolest nebo otok, je třeba se telefonicky obrátit na zubního lékaře.

Za jiných okolností platí v současné situaci doporučení přesunout takový zákrok na později.

Podle Adamičky totiž vyžaduje delší kontakt zdravotnického personálu s pacientem. „Je zde tedy i vyšší riziko přenosu nákazy,“ říká.

Jak se chránit v zubní ambulanci?
Česká komora zubních lékařů doporučuje zejména, aby:

měl pacient při vstupu do zdravotnického zařízení na tváři roušku nebo jinou pokrývku nosu a úst,
si při vstupu do zařízení vydezinfikoval ruce přípravkem s obsahem alkoholu.
V ideálním případě by měla být v čekárně maximálně jedna osoba. Je-li jich tam více, je vhodné udržovat rozteč alespoň dva metry. Pacient by se také měl co nejméně dotýkat kontaktních ploch, jako jsou kliky, pulty, věšáky, stolky a podobně.

„Každé zdravotnické zařízení má povinnost i bez mimořádných situací zajistit dezinfekci svých prostor. V aktuální situaci tato opatření několikanásobně zpřísňujeme,“ říká Adamička.

Lékaři by se měli snažit pacienty objednávat tak, aby do vzájemného kontaktu přicházeli co nejméně a prostory ambulance dezinfikovali jak před, tak po ošetření.

Podle Slovenské komory zubních lékařů by zubaři měli častěji používat i germicidní zářiče, které likvidují mikroby, bakterie a viry ve vzduchu a na různých površích. Měly by to dělat i za cenu větších přestávek během ordinačních hodin.

Lékaři by zároveň měli dbát i na osobní ochranu a ochranu pacientů, která spočívá v používání ochranných roušek nebo respirátorů, ale také ochranných brýlí, rukavic, štítů, jednorázových obleků a návleků.

spot_imgspot_img