spot_img

ذات صلة

جمع

Jak se vypořádat s otoky v obličeji? 

Ranní otoky v obličeji mohou mít různé příčiny. Kosmetologové...

Nebolí a potkají množství žen. Co jsou cysty a jak vznikají

Otázky, co jsou cysty, proč a jak vznikají, se...

Endometrióza je problémem zejména mladých žen

Endometrióza je onemocnění, které postihuje jen ženy. Nejčastěji jím...

Jak vypěstovat klíčky: Rady, informace a postupy krok za krokem

Léčivé účinky klíčků znali už staří Číňané před pěti...

Pokud si myslíte, že je vaše dítě tučné, pravděpodobně se jím stane

Pokud rodič otevřeně prohlašuje, že jeho dítě má nadváhu, je vysoká šance, že během vyrůstání se hmotnost tohoto dítěte zvýší. Tvrdí to australská studie publikovaná v polovině ledna v magazínu Psychological Sience.

Článek pokračuje pod video reklamou
Vědci v rámci ní zkoumali a porovnávali 2823 rodin, přičemž požádali rodiče čtyř- a pětiletých dětí, aby zhodnotili, zda jejich hmotnost považují za normální, nebo mají jejich děti podváhu, nadváhu nebo vysokou nadváhu.

Následně když měli tyto děti 12 a 13 let, výzkumníci jim předložili fotografie, na kterých byla vyobrazena různá těla a nechali děti vybrat to, které se jim podle nich nejvíce podobá. Také jim položili otázku, zda se v posledním roce snažili zhubnout.

Po deseti letech od prvního setkání (tedy když měli tyto děti 14 a 15 let) došlo k jejich finálnímu měření a vážení. Výsledky ukázaly, že děti, jejichž rodiče si už v dětství mysleli, že mají nadváhu a označili je za tučné, přibraly v průběhu let více, než ty, které rodiče označili za „normální“.

Nebyl přitom rozdíl v tom, zda šlo o dívky nebo chlapce.

Děti ovlivněné stigmatem a názory
Taková zjištění podle vědců naznačují, že pokud rodiče hmotnost svého potomka vnímají negativně, podobně bude na své tělo nahlížet i samotné dítě. Při snaze zhubnout tak může dojít přesně k opačnému výsledku a dítě ještě více přibere.

Vedoucí výzkumu Eric Robinson a Angelina Sutinová tvrdí, že děti, které během dospívání nabyly větší hmotnosti, byly ovlivněny stigmatem „dítěte s nadváhou“, kterou jim přisoudili rodiče.

Ve výsledku přitom nezáleželo na tom, zda dítě mělo nadváhu opravdu, nebo si to rodiče jen mysleli, když říkali svůj názor.

Vědci tato zjištění potvrdili i tím, že přezkoumali data z obdobně zaměřené irské studie, které se zúčastnilo téměř 6 tisíc rodin. Vzorec o negativním vnímání rodičů a přibírání dětí během dospívání se zopakoval.

Autoři Robinson a Sutinová však vysvětlili, že názory rodičů ještě nutně neznamenají přímou příčinu nárůstu hmotnosti dítěte (tedy není mezi nimi kauzalita). Jedná se však o významný faktor, který ovlivňuje chování a názory dětí a může mít nechtěný negativní dopad na jejich zdraví.

spot_imgspot_img